Over onze boerderij

Maatschap van Lieshout bestaat uit moeder Annie, zoon Dirk en dochters Anja en Rian. Het boerenleven is ons met de paplepel ingegoten. 

Dierenwelzijn vinden wij belangrijk. We brengen onze runderen op zo natuurlijk mogelijke wijze groot. Het fokken gebeurt “puur natuur” met een dekstier en de kalfjes mogen minstens 6 maanden bij hun moeder blijven. Kalfjes die bij ons geboren worden, brengen we op de boerderij groot. Met al het vrouwelijk vee fokken we verder en de stieren mesten we af totdat ze slachtrijp zijn.

Vanaf het voorjaar tot het najaar lopen de koeien buiten in de omringende graslanden, het natuurgebied de ‘Landschotse Heide’ en het ‘Beekdal Grote Beerze’. Daar eten ze verschillende soorten gras, klaver en kruiden. Door te grazen zorgen ze ervoor dat snel groeiende gewassen niet de overhand krijgen en dat het gebied open en gevarieerd blijft. Ze kunnen er naar hartenlust bewegen. Een echte win-win situatie!
In de stalperiode staan de meeste in een stal op stro. Hun menu bestaat dan uit gras en mais van eigen akkers, aangevuld met aardappelen en krachtvoer.

 

Duurzaam ondernemen

Onze eigen geproduceerde stalmest wordt uitgereden op onze akkers om de bodemvruchtbaarheid te verhogen en het bodemleven te stimuleren. Hierop telen we gras en mais, wat weer voer is voor onze eigen runderen. De afstanden tot onze gronden zijn kort, hierdoor is het transport gering.
Door middel van zonnepanelen op het dak van de stal wekken we onze eigen energie op.

Ook voeren wij het predikaat "Erkend Kempen Goed". Dat betekent dat we zoveel mogelijk gebruik maken van grondstoffen, producten en diensten uit de Brabantse Kempen. Niet alleen is de kwaliteit zeer goed, ook houden we daarmee de distributieketen kort.

Trots zijn we op onze in 2017 opgeleverde stal. De inrichting van deze stal is een eigen ontwerp die past bij onze visie en bedrijfsvoering. Alle dieren liggen op stro in ruime hokken. De kalfjes kunnen bij de moeder gaan zogen wanneer ze willen, maar ook de rust in een apart hok opzoeken. Deze nieuwe stal voldoet aan de "Maatlat Duurzame Veehouderij" normen en is gecertificeerd als "Beter-Leven-2-sterren".


Agri-Foodpluim

Hieronder het juryrapport wat we bij de uitreiking van de Agri-Foodpluim hebben ontvangen.

Inspiratiebedrijf Natuurinclusieve landbouw

Vanwege onze jarenlange, natuurinclusieve, duurzame aanpak zijn wij een Inspiratiebedrijf Natuurinclusieve Landbouw voor de Provincie Noord-Brabant.

Privacy verklaring

Copyright © vanlieshoutvleesvee.nl

Website gerealiseerd door: Van Laarhoven Websites